ERGENLİK ÖNCESİ VE ERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUKLARDA SÜRAT - II

Ahmet ALPTEKİN, Mehmet KALE, Erbil HARBİLİ, Caner AÇIKADA

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu

Geçen sayıdan devam

Tablo 2 : Büyüme evreleri

 

Kız

Erkek

Bebeklik

0-2 yaş

0 –2

yaş

Çocukluk

3 - 8 yaş

3 - 10

yaş

Hızlı Büyüme

9 -10 yaş

11 – 13

yaş

Buluğ Çağı

11 - 12 yaş

14 – 16

yaş

Adolesan

13 - 18 yaş

17 – 22

yaş

Yetişkinlik

19-23 yaş

   23 -   

yaş

 

Farklı yaşlardaki gençlerde, sürat-kuvvet, sürat veya gücün antrene edilebilmesi konusunda çok az sayıda kontrollü çalışma mevcuttur. Çünkü ergenlik öncesi, ergenlik ve ergenlik sonrası kız ve erkekler tüm dönemlerde uygun dayanıklılık antrenmanlarına kassal kuvvette bir artmayla cevap verebilirler. Aynı zamanda bu gibi antrenmanlar sürat-kuvvet, sürat ve güçte artmaya da neden olabilirler. Dolayısıyla sürat eğitimi için ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde vücutta meydana gelen fiziksel, fizyolojik ve psikolojik gelişmeler ve değişimler hakkında bilgi sahibi olarak, çocuk ve gençlerin antrenmana duyarlı oldukları yaş döneminde uygun egzersizleri yaptırmak gerekir (Mero, 1998). Tablo 3'de kuvvet geliştirici antrenmanların hangi dönemde ne kadar yapılması gerektiği gösterilmiştir (Letzelter ve Letzelter, 1990).

 

Tablo 3 : Yaşlara göre kuvvet antrenmanları

Motorik Özellikler

5 - 8 yaş

8 -10 yaş

10-12 yaş

12 - 14 yaş

14 -16 yaş

16 -18 yaş

18 - 20 yaş

Maksimal Kuvvet

 

 

 

+ K

+++ K

+++ K

+++ K

 

 

 

 

+ E

++ E

+++ E

 

Çabukluk

 

 

+ K

++ K

+++ K

+++ K

+++ K

 

 

 

+ E

++ E

+++ E

+++ E

 

Kuvvette Devamlılık

 

 

+ K

++ K

++ K

+++ K

+++ K

 

 

 

+E

+E

++E

+++E

 

Aerob Dayanıklılık

 

+ K

+ K

++ K

++ K

+++ K

+++ K

 

+ E

+ E

++ E

++ E

+++ E

+++ E

 

Anaerob Dayanıklılık

 

 

 

+ K

++ K

+++ K

+++ K

 

 

 

 

+ E

++ E

+++ E

 

Reaksiyon Sürati

 

+ K

+ K

++ K

++ K

+++ K

+++ K

 

+ E

+ E

++ E

++ E

+++ E

+++ E

 

Döngüsel Olmayan

+ K

++ K

++ K

+++ K

+++ K

 

 

Sürat

 

 

+ E

++ E

+++ E

+++ E

 

Döngüsel Sürat

 

 

+ K

++ K

++ K

+++ K

+++.K

 

 

 

+ E

++ E

+++ E

+++ E

 

Esneklik

++ K

++ K

++ K

+++ K

+++ K

+++ K

+++ K

 

++ E

++ E

1++ E

,-+++ E i

+++ E

+++ E

+++ E

 

+     : Dikkatli (Haftada 1 - 2 kez).

++   : Arttırma başlar (Haftada 2 - 5 kez).

+++ : Üst düzey antrenman.

 

Ergenlik öncesi

5-7 yaşlarında hareketler yavaş gerçekleşir ve kaba beceri özelliğini taşır. Bu yaşlarda genel hareket süratinde bir iyileşme görülür. Bu gelişme, uygun alıştırmalarla, özellikle koşu hareketlerinde belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Reaksiyon sürati de bu yaşların sonlarına doğru gelişme gösterir. 6-9 yaşları arası en büyük ilerlemeyi kaydeder. Bu durum özellikle adım frekansının artmasında belirginleşir. Adım frekansı 12 yaşındaki çocuklarda en yüksek değerine ulaşır ve bu yaştan sonra ge­rifemeye başlar. Gerilemenin ortaya çıktığı bu yaşlarda hareketi hızJı tamamlama konusunda kuvvet ve hareket genişliği (adım uzunluğu) daha belirleyici rol oynar. Reaksiyon sürati 6-9 yaşlarından başlayarak 13 yaşına dek çok hızlı bir artış gösterir ve hemen hemen yetişkinlerin değerine ulaşır (Letzelter ve Letzelter, 1990). Bu dönemde en büyük kalp atım hızı kızlarda 11 yaşlarında, erkeklerde ise daha sonra görülmektedir. 10-12 yaşlarındaki erkek çocuklarda aerobik kapasite zaten yüksek olduğundan antrenmanın etkisi görülmez. Kız çocuklarında ise antrenmanın etkisi görülmektedir (Jarver, 1991).

 

Ergenlik dönemi

Bütün sürat özellikleri, sinirsel süreçlerin gösterdiği hareketliliğe bağlıdır. Bu hareketlilik, ergenlik döneminde maksimum değerlerine ulaşır ve gelişimini tamamlar. Reaksiyon konusundaki koşullar, yetişkin değerleri dediğimiz en yüksek değerlerine erişir. Kısa mesafedeki sprint süreleri üzerine yapılan araştırmalar, hareket süratinin olgunlaşmaya bağlı olarak erkek ve kızlarda ergenlik dönemine kadar aynı gelişmeyi gösterdiğini, diğer bir deyişle sürekli arttığı ve performans farklarının neredeyse hiç ortaya çıkmadığını göstermektedir. Ancak sürat erkeklerde artmaya devam ettiği halde, kızlarda ergenlikle birlikte duraksamaktadır (Muratlı, 1997). Kızlarda kilo artışı ve enine büyüme bu dönemde başlar. Erkeklerde ise 15 yaşlarına kadar boy uzaması devam edip, ardından enine büyüme başlar. Ergenlik döneminde yapılan antrenmanlarla, boy ve vücut ağırlığı yönünden daha iyi bir gelişme gösterdikleri ve vücut yağının gittikçe azaldığı kanıtlanmıştır (Jarver, 1991). Bu dönemde gelecekte iyi hareket performansını götürecek yetenekler oluşur. Genellikle koordinasyon yeteneği, hareket anatomisi, motorsal öğrenme yeteneği, uyum yeteneği, fiziksel yetenekler (özellikle çabukluk) bu dönemde gelişir (Muratlı, 1997).

Ergenlik öncesi ve ergenlik dönemi baslangıcında sürat antrenmanı (6-14 yaş) : Bu yaşa özgü eğitim anlayışı, özellikle reaksiyon ve lokomotor (yer değiştirme) sürati gelişmekle birlikte, ivmelenme (hızı arttırabilme) yeteneğinin geliştirilmesini de kapsar. Süratte devamlılık antrenmanları yapılmaz. Bu yaş döneminin sonlarına doğru uygun düşen hareket genişliği, çabuk kuvvet gelişimi ve teknik mükemmelliği içeren, branşa özgü sürat çalışmalarına yer verilmelidir. Ergenlik döneminde maksimal yüklenmeli sürat çalışmalarına yer verilmelidir. Önemli olan yüklenme sürelerinin (yaklaşık 5 s süren) alaktasit enerji oluşumu bölgesi içinde yer almaya devam edecek biçimde kısa tutulmasıdır. Anaerob alaktasit enerji sisteminin 6 s kadar süren maksimal yüklenmelerde etkili olduğunu göz önüne alırsak, en iyi sprinterlerde bile 100 m yüklenmesinin bir bölümü laktasit ortamda gerçekleşir. Bu bakimdan çocuklarda sürat eğitiminde, ergenlik döneminin ortalarından başlayarak süratte devamlılık antrenmanlarında interval yönteme baş vurulur (Letzelter ve Letzelter, 1990).

Ergenlik ve gelişim döneminde sürat antrenmanı (13-17 yaş) : Genç atletlerin iki yıllık antrenmanın birinci yılı spor branşının özelleşmeye başladığı dönemdir. Bu iki yıl boyunca ana amaç, genel fiziksel kapasitenin çok yönlü olarak geliştirilmesi ve ilerlemesini sağlamaktır. Bunun yanında sürat kapasitesinin geliştirilmesi için, hala hazırda bulunan maksimum sürat kapasitesinin standart koşullar altında geliştirilmesi üzerinde durulmamalıdır. Daha etkili ilerleme için tepe yukarı, kumda üzerinde, ağırlık yelekleriyle vb.. koşular standart koşullara alternatif koşulardır. Bu dönemde antrenmanlardaki farklılık, farklı koşullar altında koşu süratinde sürekli değişmeyi gerektiren basketbol, futbol, hentbol gibi oyunlarda değişik sprint koşularının temel antrenmanlarının öğrenilmeye başlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemin süratin geliştirilmesi için mükemmel bir yaş döneminin olduğu unutulmamalıdır. Fakat hareket yeteneğinin geliştirilmesinin fiziksel kapasitenin geliştirilmesinden önce gerçekleştirilmiş olması gerekir. Bu nedenle takoz çıkışıyla startın öğretilmesi için acele etmeye gerek yoktur. Çocuklara başlangıçta, çeşitli pozisyonlarda farklı komutlarla ayakta çıkış ve ivmelenmeyi öğretmek gerekir (Tabashnik ve Timoschenko, 1987).

 

Kuvvet ve güç bu dönemde sıçrama egzersizleri, sağlık topuyla egzersizler ve vücut ağırlığının %50-80'ni ile yapılan direnç egzersizleriyle geliştirilir (tabashnik ve Timoschenko, 1987). Farklı türden sıçramalar uygularken merkezi sinir sistemi, sıçrama için gereken nöromusküler koordinasyonu yönetmek için farkfı motor programlar kullanır. Sadece konsentrik aktivasyon gerektiren skuat sıçrama (SS) patlayıcı kuvvetin temel fonksiyonel belirleyicisi olarak kullanılabilir. Orta düzeyde eksentrik aktivasyonu takiben yüksek konsentrik aktivasyon içeren aktifi sıçrama (AS) daha karışık zamanlama ve motor üniteierin yavaş katılımını içermekte, dolayısıyla da tendon ve kas fiberlerinin eksentrik hareketi sebebiyle daha yüksek güçle gerilmektedir. Derinlik sıçraması (DS) yüksek eksentrik aktivasyonu takiben yüksek konsentrik aktivasyonu içermekte ve yüksek koordinasyon ile motor ünitelerin aşırı aktivasyonunu gerektirmektedir. Böylece SS patlayıcı kas kuvvetinin potansiyeli için temel teşkil ederken, AS ve DS bu potarsiyelin gelişimini yansıtmaktadır (Bencke ve ark., 2002). Bu dönemde atletlerin uzun veya üç adım atlama, engelli koşu, yüksek atlama, gülle atma, 30 m ve 60 m sprintlerine, 150 m, 200 m ve 300 m koşu ve bayrak yarışlarına katılmaları tavsiye edilir. Genç sprinterlerin gelişimini kontrol etmek için düzenli testlere tabi tutulması tavsiye edilmekiedir (Tabashnik ve Timoschenko, 1987).

Açıklanan temei bilgilerden hareketle; ölçümü yapılan kız ve erkek atletlere ait veriler, bu bilgiler ışığında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ancak, bir kısım değerlendirmelerin güvenilir olması, daha çok sayıda çocuk ve gençte yapılacak ölçüme ve aynı atletlerdeki ölçümlerin uzun süreli tekrarlanmasına bağlıdır.

YÖNTEM

Denekler

Atletizm yetenek modeli oluşturmak amacıyla yıldız ve genç milli takımlar düzeyinde aday kadroya çağrılan 23 erkek (yaş: 13,86 ± 1,48 yıl) ve 28 kız atlet (yaş: 12,92 ± 1,21 yıl) çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır.

 

Veri toplama araçları ve işlem yolu

10 m, 20 m, 30 m ve 40 m'lerin herbirinin ayrı ayrı geçiş süreleri ve 40 m koşusunun 20.- 25.- 30.-35. m.'lerindeki geçiş süreleri telemetrik fotosel (Prosport / Tümer elektronik) yardımıyla belirlenmiştir. Adım sıklığı ve adım uzunluğunu belirlemek için 40 m sürat koşusunda, 25-30. m arasındaki 5 m'lik mesafe saniyede 50 kare görüntü alan Panasonic MS5 marka video kameraya kaydedilmiştir. Görüntüler Ariel Hareket Analizi (APAS) programında işlenerek adım sıklığı ve uzunluğu sayısal veri olarak elde edilmiştir.

Verilerin analizi

Elde edilen veriler üzerinde yaş gruplarına göre ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır.

 

BULGULAR

Bu çalışmada, 11-17 yaş grubu üst düzey genç atletlerin sürat özelliğinin değerlendirilmesi için yapılan 10 m, 20 m, 30 m, 40 m sprint performansları iki kez ölçülerek en iyi geçiş süresi dikkate alınmıştır. Tablo 4'te yaş gruplarına göre kız atletlere ait geçiş sürelerinin ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

12 yaş grubunda branşlar göz önüne alındığında bütün mesafelerde sprint grubunun ortalama dereceleri orta-uzun grubundan daha iyidir. Sprint grubundaki Tuğçe Koçali sprint grubu ortalamasının üstündedir. Aynı sporcu orta-uzun mesafecilerin ortalaması ile karşılaştırıldığında 30 m haricindeki dereceleri ortalamanın altındadır. Ancak bu sporcunun antrenman yaşı 3 ay olması dereceleri etkilemiş olabilir. Ayrıca orta-uzun mesafe grubundan Özlem Kaya'nın bütün dereceleri kendi grup ortalamasının altındadır ve sprint grubunun 10 m ortalamasının altındadır.

13 yaş grubunda branşlar göz önüne alındığında bütün mesafelerde sprint grubunun ortalama dereceleri orta-uzun grubundan daha iyidir. Sprint grubundaki Hanife Toker sprint grubu ortalamasının üstündedir. Aynı sporcu orta-uzun mesafecilerin ortalaması ile karşılaştırıldığında 20 ve 40 m haricindeki dereceleri ortalamanın altındadır. Ancak, sprint sırasında bazı sporcuların performansfarı dalgalanma gösterebilir. Hanife Toker'de dış faktörlerden etkilenmiş gözükmektedir. Ayrıca orta-uzun mesafe grubundan İclal Kaçmaz'ın bütün dereceleri kendi grup ortalamasının üzerindedir.

 

Tablo 4 : Yaş gruplarına göre kız atletlere ait 10 m, 20 m, 30 m, 40 m geçiş süreleri.

 

 

 

Ant

 

 

Geçiş Süresi

 (sn) '

Adı Soyadı

Yaş (yıl)

Branş

Yaşı (ay)

10m

20 m

 

30 m

40 m

Cemile Eser

11

800-1500

18

1.98

3.56

5.08

6.31

Şilan Gill Eser Baltacı

12

100-Uzun at

24

1.85

3.18

4.54

5.90

Sümeyra Mutlu

12

100-Uzun At

12

1.99

3.30

4.74

6.01

Menekşe Şeker

12

1500

12

2.04

3.46

4.99

6.27

Esin Avcı

12

800-1500

36

2.19

3.73

5.59

6.94

Fatma Baştuğ

12

1200

12

2.05

3.57

5.04

6.46

Tuğçe Koçali

12

75

3

2.02

3.55

5.15

6.27

Meral Korkmaz

12

800-1500

36

1.99

3.58

5.24

6.47

Özlem Kaya

12

800-1500

36

1.91

3.40

3.77

5.90

Ebru Altan

12

800-1500

24

2.09

3.67

5.26

6.59

Melike Aslan

12

800-1500

36

2.06

3.73

5.28

6.60

Hülya Acar

12

1500

24

2.11

3.73

5.29

6.72

Elif Yıldırım

12

100-200

18

1.86

3.24

4.61

5.89

Gizem Öztaş

12

75

24

1.90

3.28

4.62

5.72

ORT.

 

 

 

2.00

3.49

4.93

6.29

S.S.

 

 

 

0.10

0.20

0.47

0.38

Hilal Doğru

13

1500

24

1.84

3.18

4.47

5.69

Burcu Baharkul

13

Uzun At-Eng

54

1.84

3.17

4.65

5.80

Gülcan Mıngır

13

800-1000

36

1.96

3.19

4.70

6.08

İclal Kaçmaz

13

800-1500

36

2.07

3.65

5.09

6.42

Merve Çalışkan

13

100-200

18

1.86

3.27

4.60

5.82

Hanife Toker

13

100-200

30

2.01

3.28

4.83

6.05

Merve Yamacı

13 200-300-Uzun At- 36

1.87

3.21

4.53

5.73

 

 

75m.Eng

 

 

 

 

 

ORT.

 

 

 

1.92

3.28

4.70

5.94

S. S.

 

 

 

0.09

0.17

0.21

0.26

Leyla Kömür

14

800-1500

36

2.10

3.64

5.01

6.46

Elif Torun

14

800

36

2.00

3.46

4.82

6.32

Hatice Gezgin

14

800-1500

36

1.96

3.41

4.84

6.18

Dilek Çimenkaya

14

800-1500

24

1.97

3.23

4.84

6.30

Fatma Bati

14

1500-3000

36

1.98

3.31

4.76

6.16

Nilgün Aydoğmuş

14

800-1500

42

2.01

3.57

4.94

6.15

ORT.

 

 

 

2.00

3.44

4.87

6.26

S.S.

 

 

 

0.05

0.15

0.09

0.12

Seyhan Doğan

16

100-Uzun at

96

1.88

3.18

4.31

5.55

Selin Erdoğdu

16

100-200

48

1.93

3.28

4.55

5.68

ORT. '

 

 

 

1.91

3.23

4.43

5.62

S.S.

 

 

 

0.04

0.07

0.17

0.09

 


Tablo 5'te yaş gruplarına göre erkek atletlere ait geçiş sürelerinin ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

Tablo 5 : Yaş gruplarına göre erkek atletlere ait 10 m, 20 m, 30 m, 40 m geçiş süreleri.

Adı Soyadı

Yaş

Gerçek

Ant Yılı

 

Geçiş Süresi (sn)

 

 

(yılj

Yaş {yıl} Branş

(ay)

10m

20 m

30 m

40 m

Kazım Akkoyun

11

11

1500

24

1.94

3.41

4.79

5.98

Zafer Bekir

12

12

Kros-1500

24

1.91

3.36

4.70

5.93

Tolga Ediz

11

12

75 m

36

1.88

3.23

4.61

5.62

Murat Işık

12

12

800 m

24

2.04

3.63

4_26

6.56

Mehmet Akkoyun

12

12

800-1500

24

2.02

3.46

4.86

6.19

ORT.

 

 

 

 

1.96

3.40

4.60

6.07

S.S.

 

 

 

 

0.07

0.16

0.25

0.39

Mehmet Akif Ekici

13

13

Güile

96

1.81

3.11

2.28

5.54

Anıl Şenova

13

13

Uzun Atlama

8

1.76

3.10

4.25

5.46

Abdurrahim Aydın

13

13

1500

12

1.82

3.08

4.48

5.71

Şaban Ablak

11

13

1500

12

1.90

3.30

4.65

5.95

ORT.

 

 

 

 

1.82

3.14

3.91

5.66

s.s.

 

 

 

 

0.05

0.10

1.10

0.21

Ahmet Ören

14

14

800-1500

9

1.67

2.99

4.16

5.50

Murat Taşdemir

14

14

1500-3000

24

1.93

3.42

4.81

6.08

Emrah Çoban

12

14

800-1500

12

1.72

3.02

4.22

5.26

Medeni Demir

12

14

800-1500-2000-3000

24

1.78

3.12

4.41

5.55

Rıdvan Komi

11

14

800-1500-2000-3000 24

1.79

3.12

4.36

5.44

ORT.

 

 

 

 

1.80

3.17

4.45

5.58

S.S.

 

 

 

 

0.08

0.17

0.25

0.35

Mufdat Öztürk

15

15

800-1500-2000

24

1.83

3.19

4.59

5.66

Mehmet Y Yılmaz

14

15

Kros-800

24

1.83

3.15

4.51

5.59

Fırat Koçlardan

13

15

800-2000

36

1.88

3.28

4.6

5.66

Harun Dere

13

15

800-1500-2000-3000

1.94

3.22

4.58

5.83

Vedat Günen

13

15

2000

24

1.87

3.34

4.62

5.77

Yakup Ürgün

13

15

.

800-1500-2000

24

2.04

3.54

4.78

6.31

Fecri Kaya

13

15

800-1500

60

1.87

3.29

4.62

5.73

ORT.

 

 

 

 

1.93

3.34

4.65

5.91

S.S.

 

 

 

 

0.08

0.13

0.08

0.27

Sedat Günen

15

16

800-3000

24

1.76

3.16

4.47

5.40

Cemal Yusufoğlu

14

17

2000

5

1.82

3.08

4.32

5.54

ORT.

 

 

 

 

1.79

3.12

4.395

5.47

S.S.

 

 

 

 

0.04

0.06

0.11

0.10

 

 


Tablo 6'da yaş gruplarına göre kız atletlerin 25-30 m'ler arasındaki adım frekansı ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

Tablo 6 :      Kız atletlerin yaş gruplarına göre 25-30 metreler arasındaki adım frekansı ortalama ve standart sapma değerleri.

Adı Soyadı

Yaş (yıl)

Branş

Ant Yaşı (Ay)

Adım frekansı

Cemile Eser

11

800-1500

18

3.70

Şilan Gül Eser Baltacı

12

100-Uzun at

24

4.17

Sümeyra Mutlu

_

12

100-Uzun At

12

4.17

Menekşe Şeker

12

1500

12

3.70

Esin Avcı

12

800-1500

36

3.85

Fatma Baştuğ

12

1200

12

4.17

Tuğçe Koçali

12

75

3

4.35

Meral Korkmaz

12

800-1500

36

4.17

Özlem Kaya

12

800-1500

36

4.17

Ebru Altan

12

800-1500

24

4.00

Melike Aslan

12

800-1500

36

3.85

Hüiya Acar

12

1500

24

4.35

Elif Yıldırım

12

100-200

18

4.55

Gizem Öztaş

12

75

24

4.17

ORT.

 

 

 

4.13

S.S.

 

 

 

0.23

Hilal Doğru

13

1500

24

4.00

Burcu Baharkul

13

Uzun At-Eng

54

3.85

Gülcan Mıngır

13

800-1000

36

4.55

İclal Kaçmaz

13

800-1500

36

3.85

Merve Çalışkan

13

100-200

18

4.35

Hanife Toker

13

100-200

30

3.70

Merve Yamacı

13

200-300-Uzun At-75m.Eng

36

4.17

ORT.

 

 

 

4.07

S.S.

 

 

 

0.30

Leyla Kömür

14

800-1500

36

3.70

Elif Torun

14

800

36

4.35

Hatice Gezgin

14

800-1500

36

3.45

Dilek Çimenkaya

14

800-1500

24

3.70

Fatma Bati

14

1500-3000

36

4.55

Nilgün Aydoğmuş

14

800-1500

42

4.00

ORT.

 

 

 

3,96

S.S.

 

 

 

0.42

Seyhan Doğan

16

100-Uzun at

96

4.17

Selin Erdoğdu

16

100-200

48

4.55

ORT.

 

 

 

4.36

S.S.

 

 

 

0.27

GENEL ORT.

 

 

 

4.10

S.S.

 

 

 

0.27

 


Tablo 7'de yaş gruplarına göre kız atletlerin 25-30 m'ler arasındaki adım frekan­sı ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

Tablo 7 : Erkeklerin yaş gruplarına göre 25-30 metreler arasındaki adım frekansı ortalama ve standart sapma değerleri.

Adı Soyadı

Resmi

Gerçek

yaş Branş

Ant Yaşı

Adım

 

Yaş (yıl)

(yıQ

l)

(Ay)

Frekansı ı

Kazım Akkoyun

11

11

1500

24

4.17

Zafer Bekir

12

12

Kros-1500

24

4.55

Tolga Ediz

11

12

75 m

36

4.55

Murat Işık

12

12

800 m

24

4.76

Mehmet Akkoyun

12

12

800-1500

24

4.17

ORT.

 

 

 

 

4.51

S.S.

 

 

 

 

0.25

Mehmet Akif Ekici

13

13

Gülle

96

4.35

Anıl Şenova

13

13

Uzun Atlama

8

3.57

Abdurrahim Aydın

13

13

1500

12

4.00

Şaban Ablak

11

13

1500

12

4.35

ORT.

 

 

 

 

4.47

S.S.

 

 

 

 

0.37

Ahmet Ören

14

14

800-1500

9

3.85

Murat Taşdemir

14

14

1500-3000

24

4.35

Emrah Çoban

12

14

800-1500

12

4.17

Medeni Demir

12

14

800-1500-2000-3000

24

4.00

Rıdvan Komi

11

14

800-1500-2000-3000

24

4.55

ORT.

 

 

 

 

4.18

S.S.

 

 

 

 

0.28

Mufdat Öztürk

15

15

800-1500-2000

24

5.00

Mehmet Y Yılmaz

14

15

Kros-800

24

4.35

Fırat Koçlardan

13

15

800-2000

36

4.35

Harun Dere

13

15

800-1500-2000-3000

 

3.85,

Vedat Günen

13

15

2000

24

4.55

Yakup Ürg0n

13

15

800-1500-2000

24

3.57

Fecri Kaya

13

15

800-1500

60

4.35

ORT.

 

 

 

 

4.29

S.S.

 

 

.

 

0.46

Sedat Günen

15

16

800-3000

24

4.00

Cemal Yusufoğlu

14

17

2000

5

4.00

ORT.

 

 

 

 

4.00

S.S.

 

 

 

 

0.00

GENEL ORT.

 

 

 

 

4.23

S.S.

 

 

 

 

0.35

 


Tablo 8'de kız atletlerin yaş gruplarına göre 40 m sürat testinin ilk 20., 25., 30., 35. ve 40. metrelerdeki hız değerlerinin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

Tablo 8 :      Kız atletlerin yaş gruplarına göre 40 m sürat testinin ilk 20., 25., 30., 35. ve 40. metrelerdeki hız değerlerinin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri.

 

 

 

 

 

 

Hız (cm/sn)

 

Adı Soyadı

Yaş
Branş
Ant

20 m

25 m

30 m

35 m

40 m

 

(Yıl)

 

Yaşı (Ay)

Cemile Eser

11

800-1500

18

5.63

6.58

-

-

-

Şilan Gül Eser Baltacı

12

100-Uzun at

24

6.10

6.49

7.94

7.46

8.62

Sümeyra Mutlu

12

100-Uzun At

12

5.88

6.41

7.69

-

-

Menekşe Şeker

12

1500

12

5.75

6.02

8.47

6.41

8.47

Esin Avcı

12

800-1500

36

5.17

6.58

6.41

6.02

6.94

Fatma Baştuğ

12

1200

12

5.63

6.17

7.69

-

-

Tuğçe Koçali

12

75

3

5.81

6.10

7.81

6.85

7.81

Meral Korkmaz

12

800-1500

36

5.49

6.58

6.41

 

 

Özlem Kaya .

12

800-1500

36

6.02

6.41

8.62

6.85

10.20

Ebru Altan

12

800-1500

24

5.46

-

-

-

-

Melike Aslan

12

800-1500

36

5.48

7.35

6.61

-

-

Hülya Acar

12

1500

24

5.36

5.88

7.04

7.14

6.58

Elif Yıldırım

12

100-200

18

6.12

6.67

8.62

7.58

7.58

Gizem Öztaş

12

75

24

6.12

6.25

8.77

7.69

11.6.3

ORT.

 

 

 

5.72

6.41

7.68

7.00

8.48

S.S.

 

 

 

0.32

0.38

0.87

0.58

1.70

Hilal Doğru

13

1500

24

6.25

6.10

8.93

8.33

9.80

Burcu Baharkul

13

Uzun At- Eng

54

6.21

6.10

7.81

8.77

9.09

Gülcan Mıngır

13

800-1000

36

5.99

-

-

-

-

İclal Kaçmaz

13

800-1500

36

5.62

6.17

-

-

-

Merve Çalışkan

13

100-200

18

6.17

6.17

8.77

8.20

8.20

Hanife Toker

13

100-200

30

5.85

6.85

6.67

-

-

Merve Yamacı

13

200-300-Uzun At-75m.Eng

36

6.17

6.67

7.94

8.33

9.80

ORT.

 

 

 

6.04

6.34

8.02

8.41

9.22

S.S.

 

 

 

4.23

0.33

0.90

0.25

0.76

Leyla Kömür

14

800-1500

36

5.48

6.67

6.67

-

-

Elif Torun

14

800

36

5.67

6.67

-

-

-

Hatice Gezgin

14

800-1500

36

5.76

6.58

7.81

6.58

8.62

Dilek Çimenkaya

14

800-1500

24

5.80

6.02

7.58

-

-

Fatma Bati

14

1500-3000

36

5.92

6.25

9.26

6.25

7.81

Nilgün Aydoğmuş

14

800-1500

42

5.88

6.49

6.94

-

-

ORT.

 

 

 

5.75

6.45

7.65

8.41

8.22

As.

 

 

 

0.16

0.26

1.01

0.23

0.57

Seyhan Doğan

16

100-Uzun at

96

6.37

6.67

9.43

-

-

Selin Erdoğdu

16

100-200

48

6.15

6.25

7.69

10.20

10.20

ORT.

 

 

 

6.26

6.46

8.56

10.20

10.20

S.S.

 

 

 

0.15

0.29

1.23

0.00

0.00

 


Tablo 9'da erkek atletlerin yaş gruplarına göre 40 m sürat testinin ilk 20., 25., 30., 35. ve 40. metrelerdeki hız değerlerinin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

 

Tablo 9 :      Erkek atletlerin yaş gruplarına göre 40 m. sürat testinin ilk 20., 25., 30., 35. ve 40.

metrelerdeki hız değerlerinin aritmetik ortalama ve standart

sapma

değerleri.

 

 

 

 

 

 

Hız (cm/sn)

 

Adı Soyadı Resmi

Yaş (yıl)

Gerçek

yaş (yıl)

Branş

Ant

Yap (ay)

20. m

hız

25. m

hız

30 m.

hız

35.m

hız

40 m.

hız

Kazım Akkoyun           11

11

1500

24

5.92

6.33

7.81

7.25

10.42

Zafer Bekir                  12

12

Kros-1500

24

5.99

5.95

8.47

8.62

8.62

Tolga Ediz                   11

12

75 m

36

6.37

5.88

8.20

8.77

11.11

Murat Işık                    12

12

800 m

24

5.52

6.02

7.81

6.67

6.58

Mehmet Akkoyun        12

12

800-1500

24

5.71

6.58

6.85

7.69

9.09

ORT.

 

 

 

5.90

6.11

7.83

7.94

8.85

S.S.

 

 

 

0.37

0.32

0.71

0.97

1.86

Mehmet Akif Ekici       13

13

Gülle

96

6.51

6.17

7.69

8-.33

8.06

Anıl Şenova                 13

13

Uzun Atlama

8

6.47

6.67

-

 

 

Abdurrahim Aydın       13

13

1500

12

6.39

6.49

-

 

 

Şaban Ablak                11

13

1500

12

6.06

6.67

7.69

 

 

ORT.

 

 

 

6.36

6.50

7.69

8.33

8.06

S.ş.

 

 

 

0.21

0.23

0.00

0.00

0.00

Ahmet Ören                 14

14

800-1500

9

6.51

6.10

8.47

9.62

9.43

Murat Taşdemir           14

14

1500-3000

24

5.90

6.25

7.46

7.81

8.62

Emrah Çoban              12

14

800-1500

12

6.67

6.67

7.94

10.20

12.82

Medeni Demir              12

14

800-1500-2000-3000

24

6.49

6.25

8.20

8.33

10.87

Rıdvan Komi               11

14

800-1500-2000-3000

24

6.51

6.02

 

 

 

ORT.

 

 

 

6.42

6.26

8.02

8.99

10.44

S.S.

 

 

 

0.30

0.25

0.43

1.11

1.84

Mufdat Öztürk                         15

15

800-1500-2000

24

6.29

6.10

8.20

8.47

10.42

Mehmet Yücel Yılmaz 14

15

Kros-800

24

6.47

6.49

 

 

 

Fırat Koçlardan           13

15

800-2000

36

6.33

6.17

8.06

8.93

9.80

Harun Dere                  13

15

800-1500-2000-3000

 

6.15

 

 

 

 

Vedat Günen               13

15

2000

24

6.17

6.85

6.76

8.20

8.62

Yakup Ürgün               13

15

800-1500-2000

24

5.59

6.49

 

 

 

Fecri Kaya                  13

15

800-1500

60

6.04

6.33

7.14

8.62

9.43

ORT.

 

 

 

6.15

6.41

7.54

8.56

9.57

S.S.

 

 

 

0.28

0.27

0.70

0.30

0.75

Sedat Günen                15

16

800-3000

24

6.47

6.33

-

 

 

Cemal Yusufoğlu          14

17

2000

5

6.39

6.85

7.58

8.77

11.11

ORT.

 

 

 

6.43

6.59

7.58

8.77

11.11

S.S.

 

 

 

0.06

0.37

0.00

0.00

0.00

 

 

 

 

TARTIŞMA

Sprint sürati, yukarıda da belirtildiği gibi adım sıklığı ve adım uzunluğu parametreleriyle ilgilidir. Öyle ki süratin bu iki özelliğin birbiriyle kurduğu ilişki düzeyine bağlı olduğunu belirleyen çalışmalar bulunmaktadır (Yalçıner ve Sarpyener, 1990). Yapılan çalışmalar daha iyi performans sergileyen sprinterterin adım uzunluğu, adım sıklığı ve maksimal sürate ulaşma mesafelerinin daha yüksek olduğunu gösterir niteliktedir (Gambetta, 1991; Açıkada ve ark.; 1991; May, 2000; Bağırgan, 1992). Gözlemler adım sıklığının artmasıyla birlikte adım uzunluğunun, adım uzunluğunun artmasıyla da adım sıklığının azaldığını göstermekte ve her sprinterde kişiye özel bu iki parametre optimum oranda birleşmektedir (Açıkada ve Alpar, 1990).

Koşu adımının yere kontak fazı sırasında sporcunun yere uyguladığı itme kuvvetinin direk sonucuyla meydana gelen sprint süratindeki artış adım sıklığını etkilemektedir (Mero ve ark., 1981; Mero ve Komi, 1986). Sprint koşularında bir sprinterin özellikle bacak kaslarının itici kuvvetinin geliştirilmesi verimin belirlenmesinde önemli bir faktör olduğu görüşü hakimdir. İtme kuvveti = Güç x Zaman olduğundan daha yüksek itiş gücü, daha yüksek itme kuvveti ve daha büyük hız değişimi sağlayacaktır. Buradaki ilişki, itme kuvveti-momentum ilişkisi olarak açıklanmakta ve uygulanan itme kuvvetinin büyüklüğü hızdaki değişimi belirlemektedir. Uygulanan gücün büyüklüğü kasların (özellikle kalça ve diz ekstensörleri, plantar fleksörü içeren bacak ekstensör kasları) kuvvetleriyle ilişkilidir (Alexander, 1989). Tam bir fule sırasında kaslar vücut üyelerini farklı şekillerde farklı hareket genişliklerinde hareket ettirerek şokları emer ve dış etmenlerle etkileri amortize eder. Ayrıca eklemleri dengede tutarak en iyi şekilde uygulanacak kuvveti belirler (Chu ve Korchemny,1989). Yere kontak fazında büyük bir dikey güç varken yatay güç küçüktür. Yere vuruş fazında yatay frenleme gücü ve frenleme zamanı hız kaybından kaçınmak için çok kısa olmalıdır. Böylelikle hedef frenleme fazında olduğu kadar dikey ve ileri gidiş fazında da olduğu kadar yatay bileşke kuvvet oluşturmaktır (Mero ve ark., 1992). Ayağın yerle olan temas süresi içerisinde, maksimal kuvvetin uygulanması için zaman yoktur. Bu nedenle süratin artması için yere bacaklar yoluyla uygulanan kuvvet, hızlanmayla birlikte kısalan yerle temas süresi içerisinde giderek artmıyorsa sporcunun daha hızlı koşabilmesi meydana gelmeyecektir (Açıkada ve Ergen, 1990). Üst düzey sprinterlerin diğer sprinterlere göre daha yüksek adım sıklıkları zeminde önemli seviyede daha az zaman harcamaları nedeniyle meydana gelmektedir. Orta düzeyde sprinterler ise, yere dokunma sırasında ayaklarını vücutlarından öne çok uzağa yerleştirdikleri için havalanışta aşırı üst ve alt bacak ekstensiyonu sergilemektedir (Bowerman ve Freeman, 1991).

Bu sayılan özellikler nedeniyle; çocuk ve gençlerde sprint yeteneğinin geliştirilmesinde önemli bir sınırlayıcı etken gibi görünen ayak ve bacak mekaniğinin doğru şekilde uygulanması önem kazanmaktadır. Bu nedenle bu yaş guruplarında, kol ve bacak tekniklerinin geliştirilmesinde, ayağın yeri itişi, daha önemlisi ayağın yere konma evresinde, ayak bileğinin fonksiyonlarının doğru şekilde öğretilmesi önemlidir. Ayağın yeri kepçeleyerek kavraması ve böylece hız kaybının engellenmesi, ayağın adım siklüsü sırasında takip ettiği yol, bacağın hemen itiş sonrası ve gövde önündeki hareketleri ayrı ayrı öğretilmeli ve doğru mekanik kavramların yansıdığı teknik geliştirilmelidir.


Tablo 10: 7,-16 yaş grubu erkek ve kızların hızlı başlangıçla elde edilen 20 m koşu süreleri (sn) (Mero, 1998).

Yaş (yıl)

Çok yüksek

Erkekler

Yüksek

Orta

Düşük

Çok yüksek

Kızlar

Yüksek

Orta

Düşük

7

3,40

3,60

4,10

4,10 üzeri

3,40

3,60

4,10

4,10 üzeri

8

3,20

3,35

3,90

3,90 üzeri

3,20

3,45

3,90

3,90 üzeri

9

3,10

3,30

3,70

3,70 üzeri

3,10

3,30

3,70

3,70 üzeri

10

2,90

3,15

3,60

3,60 üzeri

2,95

3,15

3,60

3,60 üzeri

11

2,80

3,00

3,45

3,45 fi?eri

2,80

3,00

3,45

3,45 üzeri

12

2,65

2,$5

3,30

3,30 üzeri

2,65

2,85

3,30

3,30 üzeri

13

2,40

2,65

3,10

3,10 üzeri

2,45

2,65

3,10

3,10 üzeri

14

2,30

2,45

2,90

2,90 üzeri

2,40

2,50

3,10

3,1 û üzeri

15

2,20

2,35

2,80

2,80 üzeri

2,35

2,45

3,05

3,05 üzeri

16

2,15

2,30

2,75

2,75 üzeri

2,30

2,40

3,00

3,00 üzeri

 

Tablo 11 : 7-14 yaş grubu erkek ve kızların 50 m koşu testi sonuçları (sn) (Mero, 1998).

 

Yaş (yıl)

7

8

9

10

11

1 2

13

14

Erkekler Yüksek

9,3

10,3

11,3

12,3

13,3

14,3

15,3

16,3

Orta

10,5

11,5

12,5

13,5

14,5

15,5

16,5

17,5

D0şük

11,3

12,3

13,3

14,3

15,3

16,3

17,3

18,3

Kızfar Yüksek

9,4

10,4

11,4

12,4

13,4

14,4

15,4

16,4

Orta

10,5

11,5

12,5

13,5

14,5

15,5

16,5

17,5

Düşük

11,6

12,6

13,6

14,6

15,6

16,6

17,6

18,6

 

Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerle Tablo 10 ve 11'deki literatür verileri karşılaştırıldığında, erkek ve kızlarda birkaç atlet dışında diğer tüm atletlerin orta seviyede veya orta seviyeden biraz daha iyi durumda oldukları görülmektedir. Bu sonucun birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği göz önünde bulundurularak adım uzunluğu ve adım frekansının aynı oranda optimal düzeyde geliştirilmesinin sporcuların birçok bireysel özelliklerinin yanında esneklik, özel dayanıklılık, teknik, kuvvet, sürat ve koordinasyon çalışmalarına bağlı olduğu unutulmamalıdır. Sporcunun iyi bir sprint performansı sergileyebilmesi için uygulama boyutuyla bu işin bizzat içerisinde bulunan kişilerin, ergenlik öncesi, ergenlik dönemi ve sonrasındaki çocukların büyüme ve gelişimlerine bağlı olarak meydana gelen değişimlerden haberdar olmaları ve her dönemde ne gibi antrenman yaklaşımlarında bulunmaları gerektiği konusunda, tecrübelerden çok bilimsel anlamda kendilerini sürekli oiarak yenilemeleri gerekmektedir. Böylelikle sürate dayalı disiplinlerde bu sporcularda uygun periyotlama yapılarak aşırı kassal yorgunluğa (bazı durumlarda sakatlık), biyodinamik yapıda ve hareket ritminde aşırı değişime meydan verilmeksizin uygun morfolojik ve fonksiyonel özelleşme süreci sağlanmalıdır.

 

KAYNAKÇA

Açıkada C., Yazıcıoğlu M. & Arıtan S. (1991). E9it Atletlerin Performans Analizi. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Yayını. Yayın No:2.

Açıkada, C. ve Alpar, R. (1990). 100 m. koşusunun matematik modeli. Ankara : Hacettepe Üniversitesi. I. Ulusal Spoi- Bilirnleri Serrapozyurırau Büdirüeri. 15-18 Mart, 366-375.

Açıkada, C. ve Ergen, E. (1990). Bilim ve Spor. Ankara: Büro-Tek Ofset Matbaacılık. Akgün, N. (1992). Egzersiz Fizyolojisi. Izmir : Ege Üniversitesi Basımevi.

Alexander, M. J. L. (1989). The relationship between muscle strenght and sprint kinematics in elite sprinters. Canadian Journal of Sports Science. 14(3), 148-157.

Arıtan, S. (1994). Fule Uzunlukları ve Ağırlık Merkezi Hızının Belirienmesinde Kul.lanılan Değişik Ölçüm Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Teai. Hacettepe Üniversitesi. Sağiık Bilimleri Enstitüsü.

Astrand, P O. & Rodalh, K. (1986). Textbook oi Work Physiology. New York: McGraw Hill.

Aura, O. & Komi, P V (1986). Effects of prestretch intensity on mechanical efficiency of pos­itive work and on elastic behavior of skeletal muscle in SSC exercise. Int J Sports Med. 7(3), 137-43.

Bağırgan T (1992). Erkek Sprinterler için 100m Veriminin Incelenmesi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi 2. Spor Bilinıleri Ulusal 6(ongresi Bildirileri. 20-22 Kasım, 164-171.

Bencke, J., Damsgaard, R., Saekmose, A., Jorgensen, F, Jogensen, K. & Klausen, K. (2002). Anaerobic power and muscle strength characteristics of 11 years old elite and non-elite boys and girls from gymnastics, team handball, tennis and swimming. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 12, 171-178.

Bosco, C., Tihanyi, J., Komi, P V., Fekete, G. & Apor, P (1982). Store and recoil of elastic energy in slow and fast types of human skeletal muscles. Acia Physiol Scand. 116(4), 343-49.

Bowerman, W. J. & Freeman, W. H. (1991). High Peri`ornıance Training for Track and Field. Illinois : Champaign Leisure Press.

Chu D. & Korchemny R. (1989).- Sprinting Stride Actions. Analysis and Evaluation. NSCA Journal. 11 (6): 6-8, 81-85.

Dick, F W. (1980). Sports Training Principles. London : Lepus Books.

Enoka, R. M. (1988). IVeuromechanical Basis of K'ınesiology. (Second Edition). USA: Human Kinetics.

Fox, E. L., Bowers, R. W. ve Foss, M. C. (1999). Beden Eğitimi ve Spoıvn Fizyolojik Temel­leri. Çev: M. Cerit. Hakan Yaman (Eds). Ankara: Bağırgan Yayımevi.       ,

Gambetta V (1991). Essential Considerations for the Development of a Teaching Model for the 100 Metres Sprint. New Studies in Athletics. 6 (2): 27-32.

Hay, G. J. (1978). The Biomechanics of Sports Techniques. N.J. : Prentice-Hall.

Jarver, J. (1991). Sürat Koşulan ve Bayrak Yanşian (Teori. Teknik. Antrenman). Çev : Goner Güngör. Ankara: T.C. B.G.S.G.M. Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayınları. Letzelter, H. & Letzelter, M. (1990). M. Kraft Training. Deutschland : Ro ro ro. Sport

Malina, R. M. & Bouchard, C. (1991). Growth, Maturation and Physical Activity. Illinois: Human Kinetics Books.

May F T (2000). 100m Sürat Koşusunun Kinematiği ve Sprint Performansını Etkileyen Fak­törler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. G. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Mero A., Komi P V & Gregor R. J. (1992). BiVrızchânics of Sprint Running. Sports Medicine. 13 (6): 376-392.

Mero, A. (1992). Skeletal muscle fiber characteristics and anaerobic work in pubertal boys during training. Med. Sci. Sports Exerc. 24, 82.

Mero, A. (1998). Power and speed training during childhood. Emmanuel `Jan Praagh (Eds). Pediatric Anaerobic Performance. (pp 241-262) Champaign: Human Kinetics. Mero, A., Jaakola, L. & Komi, P V (1991). Relationships between muscle fiber characteris­tics and physical performance capacity in trained athletic boys. J Sports Sci. 9, i61-171.

Mero, A., Luthanen, P, Vütasaio, J. T & Komi, P V (1981). Relationships between maximal running velocity, muscle fiber characteristics, force production and force relax­ation of sprinters. Scandinavian Journal of Sports Science. 3, 16-22.

Mero. A. & Komi. P V (1986). Force, EMG and elasticity-velocity relationships at sub­maximal, maximal and supramaximal running speeds in sprinters. European Jour­nal of Applied Physiology. 55, 553-561.

Muratlı, S. (1997). (;ocuk ve Spor. Ankara: Bağırgan Yayımevi. Schmolinsky G. (1983). Track and Field. Sportverlag Berlin. Sebestyen E. (1996). Speed improvement with the speedy-system. New Studies in Athletics. 11: 2-3; 149-154.

Tabashnik, B. & Timoschenko, B. (1987). Training of young sprinters. Modem Athlete and Coach. 25 (2), 22-24.

Yalçıner M. ve Sarpyener K. (1990). Koşu Süratini Etkileyen Bazı Antrenman Parametreleri Arasındaki Ilişki. Ankara: Hacettepe Üniversitesi. 1. Spor Bilimleri Ulusal Sempoz­yumu Bildirileri, 15-16 Mart, 376-384.

 

Yayına Hazırlayan : İlyas DEMİR